zaterdag 10 september 2016

Kip met ster!

Chinatown, Singapore

Ik heb al eerder gemeld dat ik hier niet zo vrij kan schrijven als ik dat vroeger gewend was en het is wel weer gebleken dat dat terecht is.
Iemand hier heeft zich heel erg veel moeite getroost om ons het leven zuur te maken! Het is te triest voor woorden en die maak ik er dan ook niet aan vuil. Het volstaat te zeggen dat we ons niet laten kisten, noch voor één gat te vangen zijn...
Wel heeft het Roberto een geheel verzorgd reisje naar Singapore opgeleverd en omdat hij er toch is, besluit hij 's werelds eerste met Michelin-ster bekroonde streetfoodvender te bezoeken.
Dit keer dus een verslagje van Rob:

Michelin-waardig
Goed, de visa-run hebben we pas nog gedaan dus de routine is bekend. Er was echter één ding veranderd sinds ons bezoek aan Singapore twee maanden geleden. Vorige maand lazen we in de krant dat er voor het eerst een streetfoodvender bekroond was met een Michelin-ster, en wel in Singapore! Als liefhebber van lekker eten, zeker van Michelin-kwaliteit, ben ik daar natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar.

Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle
En ik moet toch de hele dag in Singapore doorbrengen dus ik op weg naar Chinatown. Daar moet het inmiddels beroemde restaurant met de illustere naam "Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle" zich in het hawkercenter bevinden. Na enig zoeken en kriskras straatjes doorkruisen zie ik ergens in een hoekje een smal trapje omhoog gaan en jawel, daar is het hawkercenter: smalle gangetjes met verschillende eetstalletjes omringd door formica tafeltjes en stoeltjes.

Een gedeelte van de rij
Nu nog op zoek naar het bewuste stalletje. Dat blijkt niet zo lastig want als snel ontdek ik een lange rij die als een slang door de gangetjes slingert. Ik volg de rij naar voren en vind inderdaad het betreffende stalletje, dus ik sluit braaf achteraan en schuifel geduldig met iedereen mee. Twee uur later ben ik inmiddels in een geanimeerd gesprek met een Spaans stel achter mij en we besluiten gezamenlijk wat te bestellen.

Chef Chan Hon Meng aan het werk
De selectie van het restaurant bestaat uit (de naam suggereert het al) kip, rijst en noedels, dus we nemen kip met rijst, kip met noedels en een halve kip. Bij een naastliggend stalletje kopen we er een biertje bij en dan kunnen we aan onze lang verwachte maaltijd beginnen.

Sterren-eten
Tja en kip is kip, dat eten we in Indonesië zeer regelmatig, en het blijft natuurlijk kip... daar kun je geen tournedos of ganzenlever van maken. Maar toch, als je dan een hapje neemt... zo zacht, zo mals, zo sappig en op smaak gebracht met een subtiel soyasausje, het smelt echt op de tong!
Toch heel bijzonder wat deze man in een eenvoudig straatstalletje met "gewoon" kip presteert. En dat voor zo'n 4 Singapore Dollar per persoon (ca. euro 2,75).

Een leuke ervaring en goed bestede middag tijdens mijn wachttijd in Singapore!

2 opmerkingen:

  1. Heel bijzonder dit verslag. Het water liep ons in de mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lekker hoor die kip al zou het mij wat minder smaken als je gebonden bent aan allerlei bijkomende zaken

    gr Dick Tracey

    BeantwoordenVerwijderen