maandag 6 juni 2016

Eten

Avondmarkt
Tja, ook hier gaat, net zoals dat in Panama het geval was en zonder twijfel overal ter wereld zal zijn, het leven zijn gewone gangetje. Ik heb een lekkere routine gevonden in het hotel en Roberto is zoet met zijn project en een beetje freelancen, wat hem af en toe leuke tripjes oplevert.

Dus wat is er eigenlijk nog te vertellen over ons leven hier? Nou, misschien is het leuk om jullie een kijkje te laten nemen bij ons eten...

Zoals jullie je wellicht herinneren, wonen we op het moment in een soort hotelkamer en hebben we, behalve een klein koelkastje, geen keukenfaciliteiten. Voor het ontbijt en de lunch is dat niet zo bezwaarlijk want we hebben een waterkokertje om thee of koffie te zetten en verder kunnen we altijd wel een boterhammetje nuttigen. Voor de ochtend is dat meestal met zoetigheid: pindakaas, jam of chocopasta. En tussen de middag beleggen we ons brood met hartigheid: kaas (hoewel uiteraard niet te vergelijken met onze echte Hollandse kaas) of een blikje tonijn of sardientjes (vleeswaren kennen ze hier niet).

Het avondeten is een ander verhaal. Daarvoor moeten we dagelijks 'uit eten'. Dat klinkt luxer dan het is want het is hier, ook voor de lokale mensen, heel gebruikelijk dat je buiten de deur eet en dat is dus in verhouding redelijk voordelig. We kunnen hiervoor terecht in een verscheidenheid aan eetgelegenheden, van goedkope lokale warungs tot gezellige, wat duurdere, restaurantjes. Inmiddels hebben we zo onze vaste adresjes, evenals onze favoriete gerechten.

De warungs zijn kleine lokale zaakjes waar je typisch Indonesische gerechten kunt eten. Het zijn vaak wat kale ruimtes, direct aan de straat, maar het eten is goed en goedkoop (voor ca. 3 euro heb je samen een prima avondmaal) en bij elk winkeltje hebben we onze favoriet.

Zo eten we bij de één gado-gado of kwitau goreng...



bij de ander capcay of mie...



en bij weer een ander eten we rijst met saté.


Soep, rijst en saté
De Avondmarkt verdient een apart hoofdstukje. Deze markt wordt iedere avond opnieuw op de kade bij de haven opgebouwd uit verrijdbare karretjes en houten tafels met plastic stoeltjes. Bij de verschillende standjes kun je terecht voor een lekkere nasi goreng ayam...



of een heerlijk gebakken vis met rijst en groente (en natuurlijk sambal).

Vangst van de dag

Gebakken vis met rijst en groente
De wat duurdere restaurantjes zijn een beetje meer op westerlingen gericht met als gevolg dat ze vaak iets meer sfeer hebben, met wat decoratievere zitjes, een mooi uitzicht en een gezellig muziekje op de achtergrond. Ze hebben vaak ook wat meer keus dus daar gaan we heen als we een keertje iets anders willen eten, nog steeds voor hele redelijke prijzen (ca. 10 euro met z'n tweetjes).


Kipfilet blokjes in de huis-saus

Visfilet met groente & Inktvis-curry met rijst
Als we ons dan écht een keertje willen verwennen dan gaan we voor een goed stuk vlees. Dat komt niet zo heel vaak voor want ook al is het naar Europese maatstaf nog steeds erg voordelig (de complete rekening zo'n 25 euro), in Indonesië kun je je dat nou eenmaal niet iedere dag veroorloven.

Broodje hamburger

Biefstuk! En ja... het vlees was al bijna op voordat we eraan dachten een foto te nemen ;-)
Maar soms, heel soms, val je echt met je neus in de boter. Dan ontmoet je een Nederlander die al jaren in Indonesië woont, die na even babbelen vertelt dat hij altijd zelf kroketten maakt en die je uitnodigt om een keertje bij 'm te komen eten... Ja, dan is het natuurlijk écht feest!

Huisgemaakte Hollandse kroketten

Mét mosterd natuurlijk!

3 opmerkingen:

  1. Gezellig al die lekkere hapjes. Het water liep mij in de mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie maken me lekker, zin om langs te komen. Smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou Deb nog van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag. Ik hoop dat jullie weer snel aan de slag kunnen en uiteraard ben ik weer zeer benieuwd naar het vervolg trip door het leven. Het is en blijft iedere keer weer een feestje om je blog te lezen. Doe Roberto ook vooral de groeten en als jullie helemaal in the running mood zijn, ontvang ik graag wat meer info over het duikresort, zoals locatie, ligging, beste reistijd etc etc.

    Groeten Hans Kersten

    BeantwoordenVerwijderen