maandag 5 december 2011

Kleine ingreep

We zijn de afgelopen paar weken twee maal naar Changuinola gereisd. De eerste keer was op maandag 16 november voor de biopsie. Op door-de-weekse dagen begint de arts pas om 3 uur 's middags (overdag werkt hij in het ziekenhuis) en er kan geen vaste afspraak gemaakt worden, het gaat op volgorde van binnenkomst. Dat is voor ons wat lastig want wij moeten uiterlijk tussen 4 uur en half 5 de bus terug nemen naar Almirante om nog de laatste boot naar Bocas te halen. Dus wij staan om 14.15 uur op de stoep. Gelukkig is er al een assistente aan wie wij ons probleem uitleggen en als de gynaecoloog om 15.15 uur arriveert, mogen we als eerste naar binnen. Hij neemt de biopsie en constateert tevens dat ik een cyste heb, waarvan hij adviseert om die sowieso weg te laten halen. We moeten zelf even de biopsie bij het laboratorium afgeven en nog een crème halen bij de apotheek. Dan rennen we snel naar de bushalte en zijn precies op tijd in Almirante om de boot nog te halen.

Na ongeveer anderhalve week komt de uitslag van de biopsie-analyse (meegenomen door de arts van het laboratorium die toevallig ook een huis op Bastimentos heeft en daar regelmatig komt) met het verlossende woord: het betreft een milde vorm van een onschuldige variant van het virus!

Wel maken we een nieuwe afspraak bij de gynaecoloog voor het verwijderen van de cyste. En dat stelt ons weer voor het tijdsprobleem. Want we kunnen niet iedere keer een voorkeursbehandeling verwachten en bovendien, als de ingreep iets langer duurt, halen we de boot naar Bocas zeker niet meer. Op zaterdag echter werkt de arts in de ochtend dus plannen we de eerstvolgende zaterdag (3 december) in. Een tijd afspreken is ook nu niet mogelijk, dus we vertrekken voor dag en dauw (5.30 uur) om de allereerste boot naar Almirante te halen en om 8 uur staan we als eerste voor de deur van de kliniek. En hoewel de arts officieel pas om 9 uur begint, komt hij al om half 9 binnen en mogen we gelijk meelopen. De cyste wordt weggehaald d.m.v. cauterisatie (wegbranden) en omdat hij toch bezig is, brandt de gynaecoloog ook gelijk het stukje weg waar het virus zit. Het is een kleine ingreep zonder verdoving (beetje onaangenaam maar niet echt pijnlijk) en binnen een half uur staan we al weer buiten. Alle tijd om nog wat te shoppen en dan rustig aan de terugreis te beginnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten