vrijdag 14 juni 2013

Meer gemak

Het lijkt erop dat sommige dingen ietsjes makkelijker worden in Panama. Toen we in 2010 in Panama arriveerden, hebben we als één van de eerste dingen, geprobeerd om een bankrekening te openen. Bij de enige bank die Colón rijk is, werd al snel duidelijk dat dat onmogelijk was, maar ook bij de verschillende banken in Changuinola kregen we nul op request. Als buitenlander was het namelijk noodzakelijk om van maar liefst drie verschillende gerenommeerde buitenlandse (in ons geval Nederlandse) banken een referentie en bankrekeninggegevens te overleggen. Aangezien we niets meer in Nederland bezaten behalve wat spaargeld dat uiteraard bij één bank stond, ging dat dus absoluut niet lukken.
Maar een maandje geleden hoorden we van een Duitse vriend dat hij inmiddels in Changuinola een bankrekening had kunnen openen. Het enige wat daarvoor nodig was, waren een drietal aanbevelingsbrieven, twee van Panamese inwoners en één van een Panamees bedrijf. Nou, na drieënhalf jaar in Panama kennen we hier zat mensen en bedrijven, dus dat is niet zo'n probleem. Gewapend met de brieven gaat Roberto naar Changuinola en tot zijn grote verbazing staat hij binnen een uur weer buiten, mét een bankrekening, compleet met bankpas en internetbankieren!

Ook post ontvangen was op ons eiland altijd een probleem. Postbezorging hebben we sowieso niet (we hebben niet eens huisadressen) en het was iedere keer weer afwachten of en wanneer pakketjes die via het kleine vliegveldje in Bocas verzonden werden, zouden aankomen. Maar sinds kort is er een kantoortje in Bocas dat via een postadres in Miami (USA) post en pakketten verzorgd. Dat kwam mooi uit want we hadden nieuwe onderdelen nodig om onze regulators te servicen en die wilden we bij ons ouwe vertrouwde adresje in Nederland halen: de duikshop in Eindhoven (dan weet je tenminste zeker dat het goed is).
En ook dit blijkt perfect te werken. Na ongeveer twee weken krijgen we keurig netjes via e-mail bericht dat er een pakket voor ons is aangekomen.
Helemaal gelukkig gaan we direct naar Bocas om het op te halen en gelijk nog wat boodschappen te doen. Eenmaal thuis ben ik bezig alle spullen op te ruimen, terwijl Roberto zijn pakket uitpakt, als ik hem plotseling hoor zeggen "Krijg nou wat..." gevolgd door een schaterende lach. Met een grote grijns houdt hij een doosje Pickwick thee en een doos gemengde drop van Venco voor me omhoog. Wow! Maar dat blijkt nog niet alles, want even later volgt er een pot Calvé pindakaas. Het zakelijke pakket is ineens een Sinterklaas-cadeautje geworden en als blij verraste kinderen halen we  samen nog hagelslag, stroopwafels en jodenkoeken uit de doos tevoorschijn! Wat een ontzettende leuke verrassing. Met dank aan Bill en Wendy kunnen we de komende tijd weer heerlijk genieten van Hollandse lekkernijen.

En dan hebben we eindelijk na heel lang zoeken, op internet een site gevonden waar we films kunnen zien! Niet via download maar met "streamen" (wat dat ook mag betekenen - ik blijf een digibeet), konden we allerlei goeie films zien. Voor een paar weken dan, want om de één of andere onverklaarbare reden is de site sinds vorige week ineens uit de lucht! Da's balen, nou moeten we weer op zoek naar een nieuwe site...
Oké, niet alles gaat dus makkelijker, het blijft Panama, dat is juist de charme. En om met Meatloaf te spreken "Two out of three ain't bad!"

2 opmerkingen:

  1. Heb even naar het nummer van Meatloaf geluisterd, inderdaad prachtige muziek!

    Als je alles al hebt is er niets meer om naar te verlangen en soms krijg je zomaar een berg cadeautjes als je ze niet verwacht. Hopelijk vinden jullie een site met mooie films ondertussen veel plezier met dropjes eten en Nederlandse thee drinken.

    Groet, Betsie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammie is dat even feest! Vooral als je het niet verwacht.
    veel liefs, je zus

    BeantwoordenVerwijderen