donderdag 15 mei 2014

Hollandse tournee

Het is alweer een maand geleden dat ik voor het laatst geblogd heb; hoog tijd dus voor een update.

Nadat we zijn bijgekomen van de meerdaagse marathon om onze verblijfs- en werkvergunningen te verkrijgen, wordt het ineens druk. Roberto draait nog eventjes een IDC (instructeurs-cursus) mee in Bocas terwijl ik de voorbereidingen tref voor onze volgende vakantie: Nederland!
Woensdagochtend 23 april vliegen we van Bocas naar Panama Stad, waar we eventjes bij de ambassade langsgaan om de eerder aangevraagde documenten (die benodigd zijn om in Nederland nieuwe paspoorten aan te vragen) op te halen. Na een korte nacht vertrekken we de volgende ochtend al om 8 uur vanaf vliegveld Tocumen. We hebben er dit keer voor gekozen om via Amerika te vliegen omdat dat aanzienlijk goedkoper is dan de rechtstreekse vlucht met de KLM. Het nadeel is dat we een tussenstop van ruim 7 uur in Atlanta moeten volmaken, maar na een maaltijd en wat borrels op het vliegveld vallen we tijdens de volgende vlucht tenminste in een lekker doezelslaapje.

Het weerzien in Nederland is heerlijk. Als we vrijdag 25 april arriveren, is het lekker weer en we kunnen zaterdag 26 april van een zonnige Koningsdag genieten. Op maandag regelen we een paar zakelijke dingen, zoals wat noodzakelijke aankopen en het aanvragen van nieuwe paspoorten. Dat laatste verloopt soepel en snel en na 4 dagen zijn we in het bezit van onze paspoorten die (bijkomend voordeel) dit keer 10 jaar geldig zijn!

De rest van de vakantie staat in het teken van familie en vrienden. De eerste week verblijven we in het westen van het land zodat we met regelmaat de diverse familieleden kunnen bezoeken en de week daarop gaan we op tournee door Nederland. Iedere dag staat er een nieuw bezoek gepland: de vroegere buurtjes in Veghel, vrienden in Veghel, vrienden in Helmond, vrienden in Terneuzen.
We worden door iedereen even warm onthaald en genieten van een hapje en een drankje en vooral van de verhalen en gesprekken.
Aan het eind van de tweede week keren we terug naar het westen en is het alweer tijd voor het afscheidsrondje aan de familie.

Tijdens de terugreis bewijzen onze Panamese verblijfsvergunningen hun nut. Omdat we via Amerika vliegen, worden we op Schiphol aan een verhoor onderworpen en vraagt men o.a. waar we wonen: Panama. Kunt u dat aantonen? Met schwung halen we onze kaartjes te voorschijn: Tada!
De kaartjes leveren ons ook tijdswinst op. Als we maandagavond 12 mei arriveren in Panama blijkt het ongelooflijk druk te zijn en staan er lange rijen bij de douane. Maar er is een apart loket voor "Panameños y residentes". Bij navraag blijkt dat wij nu, met ons kaartje, ook daartoe behoren, dus kunnen we aansluiten in de korte rij en staan we binnen 5 minuten buiten.
Tot slot besparen de vergunningen ons nog wat geld, want sinds kort wordt er bij aankomst op het vliegveldje in Bocas toeristenbelasting geïnd, maar op vertoon van ons kaartje kunnen we zonder problemen doorlopen.

De Hollandse tournee zit er weer op, het was weer geweldig om iedereen te zien. Lieve familie en vrienden: bedankt voor een heerlijke tijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten