zaterdag 5 augustus 2017

Couleur Locale

Vreemd genoeg is het in de zomermaanden hier laagseizoen, dus het is een stuk rustiger. En hoewel er altijd wel iets te doen is in het hotel, hebben we nu meer tijd om eens wat uitstapjes te maken. Tijd dus om wat couleur locale op te snuiven.

Parade tijdens het Heritage Festival
In juli vieren ze op Tobago het "Heritage Festival". Gedurende twee weken worden er in diverse dorpen verspreid over Tobago evenementen gehouden om hun historie te gedenken. Een festival, zoals ze het in hun eigen taal zeggen: "to bring back de ole time days".
Tobago's geschiedenis van slavernij en de afschaffing daarvan heeft gezorgd voor een mix van afro-europese culturen die nog steeds sterk leven en dat is duidelijk zichtbaar in alle evenementen tijdens dit festival.

Wij bezoeken het nabij gelegen Charlotteville waar ze tijdens een vrolijke parade door het dorp, een tal van "ole time" activiteiten en traditionele dorpsgebruiken laten zien.

Zo zien we hoe dagelijks het brood gebakken werd in een aarden oven (pit oven) en hoe ze houtskool maakten.


We zien een ingenieuze "machinerie" waarmee het sap uit het suikerriet geperst werd ("squeezing the sugar cane"): Een dunne boomstam die in een gat van een brede boom gestoken wordt met daaronder een platte plank met een schenktuit. Terwijl twee mannen de suikerriet-stengels tussen de dunne boomstam en de platte plank doorschuiven, zit een derde man op het uiteinde van de boomstam te wippen, waardoor het suikerriet geknakt en geperst wordt, waarna het vrijgekomen vocht via de tuit in een onderstaande emmer wordt opgevangen.


Maar het meest tot de verbeelding sprekend is toch wel het ritueel "Dancing the Cocoa" waarbij met blote voeten over de cacaobonen gelopen wordt om ze te pellen en te polijsten. Om dit zware werk wat draaglijker te maken, werd daarbij gezongen en gedanst. Erg leuk om te zien en tijdens het dansen ruiken we duidelijk een heerlijke chocoladegeur vrijkomen.

Eerst worden de cacoa-bonen geplukt en gedroogd
Tijdens de festiviteiten wordt er door de dorpsbewoners het vroeger gebruikelijke eten verkocht: gefrituurde visjes met een homp brood.

Zelfs ik ga aan de visjes met brood
Al met al is het een heerlijk vrolijk feest met vooral veel kleur en muziek!
Zie hier een korte video-impressie: Heritage Festival Charlotteville

Een ander belangrijk feest dat over heel Tobago gevierd wordt is "Harvest". Het is een feest om "de oogst" te vieren en dankbaar te zijn voor (de overvloed) aan eten en drinken, waarbij (bijna) iedereen in het dorp een aantal typisch Tobagiaanse gerechten maakt en z'n huis openstelt. De mensen gaan van huis tot huis om overal iets te eten en te drinken. Het wordt in elk dorp in een andere weekend gevierd zodat de mensen ook bij elkaar op harvest kunnen.
In Speyside was het vorig weekend Harvest en natuurlijk werden we uitgenodigd om bij diverse mensen op harvest te komen. Het is een uitgelezen gelegenheid om de mensen eens buiten het werk mee te maken. Ze vinden het geweldig dat we de lokale schotels willen proberen zoals roti (een pasta-achtig brood), Tobago stew (gestoofd varkenvlees) en bushmeat (leguaan). Dat laatste is qua vlees best smakelijk maar hij wordt met poten en al geserveerd en er zitten heeeel veeeel kleine botjes in zo'n reptiel!

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen maar nog leuker om mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha lieverds, tot op heden alleen maar heerlijke verhalen. Het voelt alsof jullie nu eindelijk even op een plek zijn waar jullie gewoon lekker kuTnnen leven en werken zonder 'rare' mensen of bizarre omstandigheden :-) Dat gunde ik jullie zo na al het gedoe hiervoor. En Deb je schrijft weer lekker weg, wat denk je ... zit er nog een leuke reisgids Tobago in de pen. De atleten uit TTO doen het trouwens goed op WK athletiek in London! lieve groet uit Nederland

    BeantwoordenVerwijderen