vrijdag 25 november 2011

Bastimentos Day

Afgelopen woensdag (23 november) was het "Bastimentos Day". Dé feestdag van het eiland. Wat er nu precies gevierd wordt is niet helemaal duidelijk, maar het meest aannemelijke verhaal is dat Columbus op 23 november 1502 Bastimentos "ontdekte". Volgens de overlevering zette hij op 16 november 1502 voet aan wal op het eiland Colon (Columbus in het Spaans) en een week later dus op Bastimentos. Of dit authentiek is aan de geschiedenis is niet bekend, maar 23 november is reden voor een feestje op Bastimentos!

Rond half 11 verzamelen zich allerlei hoogwaardigheidsbekleders op een podium. We beginnen met een zegening door de lokale pastoor Roberto (ja ook al...) Daarna wordt het volkslied gespeeld waarbij iedereen de petjes, hoeden en andere hoofddeksels keurig afzet. Daarna volgt de plechtige eed op Vlag, Vaderland en Grondwet. En dan moet er gespeecht worden. Een lange reeks van sprekers, van de burgemeester en politiecommandant  tot en met de dokter en de schoolhoofden, allemaal mogen ze hun zegje doen. Ruim drie kwartier later begint dan eindelijk de parade. De hoogwaardigheidsbekleders gaan met de band van de bomberos (brandweer) voorop en daarachter volgen alle schoolkinderen, elk in hun eigen uniform. Iedere school heeft ook zijn eigen (drum)band met marionetten en elke band speelt z'n eigen deuntje. De rest van het dorp loopt in hun zondagse pak natuurlijk ook mee. Het is een kakofonie van muziek en kleur! Voor een impressie, zie het volgende filmpje:

Bastimentos Day 2011

Nadat de parade twee keer het hele dorp (één straat van 800 meter) is doorgegaan, gaat het feest echt van start. Uit iedere bar en huis schalt de gezellige Caribische muziek en overal wordt tot ver in de avond feestgevierd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten