maandag 4 februari 2013

Waterprobleem

Het leven gaat weer z'n gewone gangetje. Het duiken loopt lekker door. We hebben deze week een volle agenda met twee Open Water cursussen, een paar DSD's en de nodige funduikers. Verder voelen we ons al lekker thuis op ons nieuwe stekkie. Nadat de klanten 's middags vertrokken zijn, houden we een beetje siësta in onze hangmat, lezen we een boek (e-reader) of doen we een spelletje (Nintendo) en 's avonds na het eten kijken we af en toe een fimpje (hard-disk).

We hebben eigenlijk maar één probleem, en dat is water.
Als langdurige bewoners van Bastimentos weten we dat water op het eiland schaars is, dus toen we het huis gingen huren, hebben we er extra op gelet dat de watervoorziening voldoende was. Er was een grote tank aanwezig die 's morgens als we water van het eiland krijgen, gevuld kan worden, maar wij hebben er voor de zekerheid nog een tweede, wat kleinere tank bijgezet. Bovendien hebben we er een pomp bij geplaatst om er zeker van te zijn dat het water in de tanks gepompt kon worden. Dat ging dus prima... de eerste paar weken.

Misschien kun je je het nog herinneren, maar toen we verhuisden eind december, regende het erg veel en daardoor was er dus ruim voldoende water in de bronnen van het dorp. Halverwege januari is het weer echter omgeslagen. Het is nog steeds iedere dag overwegend bewolkt maar er valt eigenlijk geen regen van betekenis en na enkele dagen kwamen we tot onze schrik tot de ontdekking dat we 's morgens geen water meer van het eiland kregen. Oskie, onze watermanager komt op onderzoek uit en al snel blijkt dat het water van het dorp ons huis niet meer bereiken kan. We zitten namelijk helemaal aan het eind van het dorp en zijn letterlijk het laatste huis wat op het waterleidings-systeem zit aangesloten. En met de relatieve droogte van de afgelopen weken is het niveau in de bronnen zo laag dat de druk niet meer groot genoeg is om het water bij ons ver gelegen huis te krijgen! Dus we kunnen al ruim twee weken onze tanks niet meer vullen met als gevolg dat één tank al helemaal leeg is en de andere ruim voor de helft....

Nu blijkt er op het land van de eigenaar ook nog een kleine bron te zitten en ze zijn aan het uitzoeken of we op de één of andere manier hieruit onze tanks kunnen vullen. Maar die bron moet eerst schoongemaakt worden en er moet een extra pomp komen en aangezien het hier allemaal niet zo snel gaat, weet ik niet of we het met onze watervoorraad tot die tijd gaan redden.

Ondertussen kunnen we niet veel anders dan heel zuinig zijn met het water en hopen op regen. Aangezien het overwegend bewolkt is, ziet het er vaak dreigend uit maar tot onze grote spijt valt er nooit meer dan een buitje van een kwartier.
Nooit gedacht dat we nog eens zouden smeken om een echte, heuse, forse tropische stortbui van een paar uur....

1 opmerking:

  1. nou je kunt best een beetje veel van hier krijgen hoor, we hebben hier zat !!!! teveel zelfs en uhhhh het is gratis :-))

    gr DickTracey

    BeantwoordenVerwijderen