maandag 27 mei 2013

Schudden...

Vanmorgen rond kwart voor vijf schrikken Roberto en ik wakker en zitten we allebei rechtop in bed. Het bed, nee... het hele huis schudt langzaam heen en weer. Alsof een reuze kinderhand je huis vastpakt en het nieuwsgierig heen en weer beweegt om te zien wat er gebeurt. Het duurt een seconde voordat het tot ons door dringt wat er aan de hand is: aardbeving! In de duikschool horen we de duikflessen tegen elkaar stoten maar er valt verder niets om. Ook in de slaapkamer valt er niets van de planken af. Het is een vreemde sensatie om het huis zo merkbaar heen en weer te voelen gaan. Ongeveer twee jaar geleden zijn we ook eens wakker geworden van een licht schudden, maar toen was het zo kort dat we ons afvroegen of het nu een aardbeving was of niet. Dit keer is er echter geen twijfel mogelijk. Het schudden gaat nog zeker 10 tot 20 seconden door en ebt dan langzaam weg. We voelen nog een lichte natrilling en daarna staat alles weer stil, alsof er niets gebeurd is.

Natuurlijk zoeken we 's morgens op het internet naar nieuws. De aardbeving heeft plaats gevonden om 4.41 uur lokale tijd en had een kracht van 5.6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op het vasteland van Panama ten zuidwesten van Changuinola, zo'n 45 kilometer bij ons vandaan. En hoewel er op diverse sites, waaronder uiteraard ook Facebook, melding gemaakt wordt dat mensen de beving goed gevoeld hebben, lijkt er nergens echt schade te zijn.

Als je op deze kaart klikt, zie je waar het epicentrum ligt (oranje bolletje). Als je op de kaart naar rechts schuift, dan zie je onze eilandengroep.

Verder is het vandaag weer een gewone dag, net als ieder andere. De afgelopen twee dagen hebben we voor het eerst sinds twee weken weer eens duikertjes gehad. Vandaag hebben we geen duikers maar moet er weer geklust worden: onze grote watertank is kapot. Er zit een lek aan de onderkant en hij loopt langzaam leeg. Niet dat dat op het moment een probleem is, want we hebben de afgelopen weken weer ongelooflijk veel regen gehad dus er is water in overvloed. Sterker nog, om de tank te kunnen maken moet hij eerst helemaal leeg en droog zijn, en we doen al dagen ons best om hem leeg te krijgen want met iedere regenbui loopt hij automatisch weer vol! Jaja, veel regen, weinig regen, veel water, weinig water, het is altijd wel iets...

2 opmerkingen:

  1. dat schudden is niet zo erg, hoef je er zelf niet zo veel aan te doen en wat betreft wenig regen veel regen weinig water veel water ......... je lijkt wel een Hollander :-))

    gr Dick Tracey

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie zaten wel erg dicht bij het epicentrum en het was ook nog een vrij krachtige. Aardbevingen kunnen extreem gevaarlijk zijn vooral als ze 's nachts plaatsvinden zoals 10 jaar geleden in Bam, Iran: 6,3 op de schaal van Richter, 43.000 doden en 70% van de stad met de grond gelijk gemaakt.

    En dan is het logisch dat je schrikt. Gelukkig vielen er geen gewonden en was er geen echte schade.
    Succes met het dichten van het lek in de watertank.

    Groet, Betsie

    BeantwoordenVerwijderen