dinsdag 11 februari 2014

Jungle-tuin


Dit keer geen blog met veel tekst, maar eentje met foto's, foto's, foto's.




Want vorige week hebben we de prachtige botanische tuin "Finca Los Monos" bezocht. De eigenaren, een Engelse dame en haar Australische echtgenoot, hebben 7 jaar geleden op Isla Colón een 9,5 hectare groot grondstuk gekocht om daar hun huis op te bouwen. En omdat zij een fervent natuur-liefhebber is, besloot ze haar eigen botanische tuin aan te leggen.



Het grondstuk, dat ooit begon als één grote jungle, is inmiddels omgetoverd tot een schitterende tuin met een ongelooflijke diversiteit aan palmbomen, bromelia's, orchideeën, heliconia's en andere tropische beplanting.



Deze rijkdom aan planten, bloemen en zaden trekt uiteraard ook veel dieren aan en tijdens de wandeling zien een keur aan vogels, vlinders, insecten en kikkertjes.


Ruim 3 uur lang wandelen we door de tuin, terwijl de eigenaresse Lin ons alle wetenswaardigheden vertelt over de flora en fauna om ons heen.


Op een goed moment komt het gesprek op vlinders en ik vertel Lin van de trek van duizenden en duizenden zwart-groene vlinders die we afgelopen jaar gezien hebben (zie blog d.d. 5 oktober 2013).



Lin weet direct waar ik het over heb, maar zij weet te vertellen dat het geen vlinders zijn, maar motten (nachtvlinders dus) en ze geeft me een artikel dat in de krant verschenen is daarover.



Het blijkt een bijzonder fenomeen te zijn. De mot (Urania fulgens), die inderdaad makkelijk verward kan worden met een "swallowtail" vlinder, migreert eens in de 4 tot 8 jaar van Mexico naar het noorden van Zuid-Amerika op zoek naar een specifieke plant. Volgens het artikel had de trek van afgelopen jaar zelfs aandacht gekregen van de Panamese media en de BBC.

Kortom we hebben weer genoten van ons dagje uit. Het was een heerlijke en leerzame dag!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten