dinsdag 21 februari 2012

Geen tijd

Sinds de dag dat de blokkades werden opgeheven en er weer mensen naar Bocas konden komen, hebben we het druk, druk, druk. We gaan iedere dag met volle boten op pad en moeten zelfs af en toe "nee" verkopen.

Dat brengt ook gelijk weer wat strubbels met zich mee, want juist in deze drukke tijd gaat de motor van de boot kapot. Niet ons eigendom (wij huren de boot) dus geen kostenpost voor ons, maar wel vervelend want de motor moet gemaakt worden en daar hebben we met onze dagelijkse duiken eigenlijk geen tijd voor. Gelukkig is onze bootkapitein vindingrijk en weet hij tijdelijk ergens een ouwe motor te lenen, terwijl de "onze" wordt gerepareerd.
Bijna direct erna gaat het volgende kapot. Dit keer is het de compressor bij de duikshop in Bocas. Ook niet ons eigendom, maar ook weer lastig want alle duikshops moeten nu bij één en dezelfde collega de flessen laten vullen en die kan die hoeveelheid nauwelijks aan.

En dan, als klap op de vuurpijl, begeeft een derde apparaat het: onze printer. Dit keer wél ons eigendom en dus niet alleen vervelend, maar ook een kostenpost. Zoals al eerder gezegd, is de gemiddelde levensduur van elektrische apparaten hier ongeveer een jaar en onze printer is helaas geen uitzondering op die regel. We kochten hem in januari 2011, zo'n handige drie-in-één copier/printer/scanner. De scanner gaf als eerste de geest, zo'n 3 maanden geleden. Op zich niet zo'n probleem; in plaats van beelden scannen, maken we tegenwoordig gewoon een digitale foto om per mail te versturen en dat werkt ook. Sinds een week werkt de printer echter ook niet meer en dat is wel een probleem. We hebben inmiddels, met onze beperkte kennis, alle mogelijke oplossingen al geprobeerd (software opnieuw installeren, nieuwe kabels proberen) maar de printer blijft zwijgen. We moeten dus een nieuwe kopen en daarvoor moeten we naar Changuinola (op het vaste land) maar daar hebben we met al die drukte geen tijd voor! Er zit dus even niets anders op dan te improviseren. Gelukkig kun je hier in Panama nog met een dergelijk excuus aan komen onder het mom van "tja, dit is Panama, hè." We tellen onze zegeningen want vooralsnog doet het kopieergedeelte het nog wel.

O ja, dat zou ik bijna vergeten. Het is hier natuurlijk ook nog Carnaval! Op Bastimentos merken we daar weinig van maar in Bocas zijn er dagelijkse optochten en feesten tot diep in de nacht. Eigenlijk hadden we ons voorgenomen om dit jaar eens een kijkje te nemen en dan wat leuke foto- en video-opnames te maken. Maar ja, geen tijd hè.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten