maandag 6 februari 2012

Onrust

Het rommelt in Panama. Sinds halverwege vorige week zijn een aantal wegen in centraal Panama geblokkeerd door de "indigenas" (inheemse indianen). Reden is een dispuut tussen president Martinelli en de indigenas. De president wil in de provincie Ngöbe Buglé een aantal stuwdammen met waterkracht-centrales bouwen. Maar Ngöbe Buglé is een zogenaamde "comarca", een provincie met zelfbestuur, en de indigenas, de inwoners van Ngöbe Buglé willen die stuwdammen niet. Om hun stem kracht bij te zetten, hebben ze sinds vorige week donderdag de weg tussen Panama City en David geblokkeerd. Dat is een gedeelte van de pan-amerikaanse snelweg, dus je kunt je de chaos wel voorstellen. Er was vorige week zelfs sprake van dat de indigenas een bus met toeristen hadden gegijzeld, maar daar horen we helemaal niets meer over, dus dat zal wel met een sisser zijn afgelopen.

Wat wij vooral merken van dit alles is dat er bijna geen toeristen meer komen, want die stranden allemaal bij de blokkade. Maar wat veel vervelender is, ook vrachtverkeer staat stil, dus hebben we hier geen aanvoer meer van producten! Inmiddels raken de schappen in de supermarkten zowel in Bocas als op Bastimentos al aardig leeg en zijn verse spullen, zoals brood en groente al niet meer te krijgen.

Ondertussen zit de regering van Panama niet stil en gisteren heeft de politie met harde hand de weg tussen Panama City en David schoon geveegd. Helaas hoorden we vanmorgen dat de indigenas de blokkade nu verschoven hebben naar de weg tussen David en Changuinola, wat voor ons betekent dat nu niet alleen de aanvoer vanaf Panama City stilligt, maar ook de aanvoer vanaf Changuinola niet langer kan plaatsvinden. Het wordt er voor ons dus niet echt beter op... Bovendien gaat het gerucht dat de president van plan is om het mobiele netwerk in het hele gebied lam te leggen, zodat de indigenas niet meer kunnen communiceren. Als dat gebeurt, zijn wij dus echt helemaal van de buitenwereld afgesloten want ook ons internet gaat via het mobiele netwerk!

We moeten het maar even afwachten. We bakken tegenwoordig ons eigen brood (echt waar) en rijst en pasta is nog voldoende te krijgen; de maaltijden zullen misschien iets minder gevarieerd worden, maar we houden het nog wel even vol ;o)

3 opmerkingen:

  1. Marieke Smulders6 februari 2012 om 21:26

    Wat een spektakel. Geniet maar even van de rust en het zelfgebakken brood want voor je weet staat iedereen tegelijk op de stoep. Sterkte en tot mails,
    Jacco en Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjonge, er is ook altijd wat te beleven... Dus nu toch maar aan die papaya's beginnen!!!
    Groetjes
    Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Rob en Deb,

    Het blijft werkelijk een feest om jullie belevenissen te volgen, al had ik natuurlijk liever ander nieuws gelezen. Maar jullie ervaring is zo zoetjesaan eindeloos aan het worden op allerlei gebied. Wij zitten hier weliswaar dichtgevroren, maar aan bikken geen gebrek. Doorom zie ik er hier nog wel steeds een stuk ongezonder uit dan jullie. Omvangbeperkende maatregelen zijn voor mij meestal wel van tijdelijke aard. Misschien dat ik de Limburgers of de Friezen eens kan vragen om een wegblokkade.

    Hoop dat jullie toch online kunnen blijven zodat ik alle belevenissen kan blijven volgen. En voor de komende tijd wens ik jullie toch weer heel veel klantjes toe.

    Groeten

    Hans Kersten

    BeantwoordenVerwijderen