dinsdag 6 maart 2012

Belastingperikelen

Eind januari schreef ik dat we onze boekhouding naar de accountant hadden gebracht in verband met het opstellen van de officiële cijfers en de opgave aan de belasting. We hadden toen al zo'n voorgevoel dat dat hoofdstuk nog wel een staartje zou krijgen. En jawel, afgelopen week kregen we een telefoontje van de accountant. De boeken en bonnen waren allemaal prima in orde (tot zover dus geslaagd) maar toen de accountant bij de overheid de aangifte wilde indienen, bleek dat ons bedrijf officieel niet bestaat!

Hoe het mogelijk is? We hebben geen idee.
Toen we december 2010 met ons bedrijfje begonnen, hebben we ons goed geïnformeerd en alle nodige stappen ondernomen. Allereerst hebben we ons laten registreren bij één of andere overheidsinstantie zodat we toestemming kregen om een bedrijfje op te richten. Daarna konden we het bedrijf zelf oprichten met de zogenaamde "Aviso de Operacion". Tot slot moesten we ons laten registreren bij de gemeente Bocas del Toro, om ons in staat te stellen iedere maand de gemeentelijke belasting te betalen. Uiteraard hoorde bij iedere stap weer een betaling, daar ontkom je ook hier niet aan, maar verder liep het hele proces vlotjes.
Naar nu blijkt, wordt er bij dit proces automatisch ook een NIT nummer aangevraagd bij de overheid cq belastingdienst. Inmiddels zijn we erachter dat voor ons dat nummer wel is aangevraagd, maar dat deze nooit volledig verwerkt is; het nummer is bij de belastingdienst nog steeds "pending" oftewel "hangende". En zoals dat bij overheidsinstanties over de hele wereld gaat, zegt de Panamese belastingdienst: "Geen NIT nummer, geen bedrijf. Geen bedrijf, geen aangifte!"

En dus kunnen we geen belasting betalen. Klinkt leuk, maar is natuurlijk niet slim, dus op dit moment zijn we met behulp van de accountant en diverse officiële instanties (en vooral "bekenden van bekenden" bij die officiële instanties) aan het proberen om dat NIT nummer alsnog geactiveerd te krijgen, zodat we als keurig, bestaand bedrijf onze belasting kunnen betalen.
Wordt waarschijnlijk nog wel vervolgd...

1 opmerking:

  1. Kunnen ze geld krijgen, lijkt het wel of ze het niet willen. Volgens mij zijn ambtenaren nergens op aarde verschillend. Van het kastje naar de muur en weer terug :)

    Ik ben al bijna 1,5 jaar bezig om bij DUO (de IB-Groep) mijn diploma erkend te krijgen zodat bijna al mijn studieschuld vervalt. Maar als je trouwt snappen ze er niets meer van, hihi...

    Tot snel!!

    Manon

    BeantwoordenVerwijderen