woensdag 28 maart 2012

Vakantie

Nog een paar weekjes en dan vertrekken we (op 19 april) naar Nederland waar we een goeie 3 weken vakantie hebben. Hoewel vakantie... de ervaring heeft inmiddels geleerd dat als je in het buitenland woont, het tijdelijk verblijf in Nederland altijd volgepland is met zakelijke aangelegenheden en privé-afspraken. En vooral de zakelijke aangelegenheden vergen de nodige voorbereiding. Zo moet mijn credit card (vervroegd) verlengd worden dus heb ik geprobeerd om dat via e-mail te regelen. Helaas, dat gaat alleen telefonisch dus moet ik, ongeveer een week voordat we vertrekken, met de ING bellen om dit te regelen zodat de credit card kan arriveren in de periode dat we in Nederland zijn.
Verder moet Roberto een nieuw paspoort aanvragen en aangezien we in Panama geen Nederlandse ambassade hebben, leek het ons beter om dat ook maar tijdens ons verblijf in Nederland te doen. We hadden al uitgezocht dat we, bij gebrek aan een woongemeente, het paspoort bij een speciale afdeling bij de gemeente Den Haag moeten aanvragen. Ook daar blijkt het onmogelijk om informatie via e-mail te verkrijgen en worden we naar een speciaal telefoonnummer verwezen. Gezien het tijdsverschil van 7 uur en de kantooruren van de gemeente is dat een hele uitdaging, zeker aangezien het speciale telefoonnummer vanuit het buitenland niet werkt. Gelukkig heb ik een behulpzame zus die, ondanks haar eigen drukke leventje, wel even voor ons wil bellen. Geen probleem, afspraak gemaakt, de heer van Heijningen moet er wel voor zorgen dat hij een bewijs van zijn Nederlandse nationaliteit bij zich heeft. Nou da's makkelijk, hij heeft zijn nog geldige paspoort uiteraard toch bij zich. Eh... nee, dat blijkt dus onvoldoende bewijs. Aangezien hij al een tijdje in het buitenland woont, zou het namelijk kunnen dat hij inmiddels een andere nationaliteit heeft aangenomen... Hij moet een verklaring hebben van een Nederlandse ambassade (niet ouder dan 2 weken) dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Dat betekent dat hij vlak voor de reis naar Nederland nog "even" naar San José (Costa Rica) moet om daar bij de ambassade zo'n verklaring af te halen. En op basis waarvan maakt de ambassade die verklaring dan? Waarschijnlijk op basis van zijn huidige paspoort... (iets anders kunnen we echt niet bedenken). Zuslief belt dus nog maar eens terug naar de gemeente Den Haag en na wat discussie, komen ze tot de conclusie dat de stempels in het paspoort  (de toeristenvisa) die we verzameld hebben tijdens onze halfjaarlijkse uitstapjes naar Costa Rica (en soms Nederland), voldoende bewijs zouden moeten zijn dat Roberto geen andere nationaliteit heeft en nog steeds oer-hollands is. We zijn benieuwd....

Overigens hoeven we deze keer de duikschool niet te sluiten als we naar Nederland gaan. Michel, een PADI Course Director, en zijn vrouw die sinds een jaar in Bocas wonen, willen het tijdens onze afwezigheid wel voor ons waarnemen, dus daar zijn we heel blij mee!

Rest ons niets anders dan ons voor te bereiden én te verheugen op onze Hollandse vakantie, want we kijken er erg naar uit om de familie weer te zien (vooral mijn vader, want die is inmiddels ernstig ziek en zit sinds een aantal maanden in een verpleegtehuis) en zoveel mogelijk de vrienden op te zoeken. En een aantal zakelijke dingen te regelen natuurlijk...

2 opmerkingen:

  1. Hoi Rob en Debby,

    Elke keer weer spannend wat jullie te vertellen hebben.
    Ik bewonder jullie veerkracht en blijvend enthousiasme.

    Fijne vakantie gewenst en veel suces met alle paperassen.

    Hartelijke groet,
    Petra vd Werf

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Rob en debby,

    Alvast veel plezier in nl. Wij zijn net terug van een geweldige vakantie Cuba. Dachten we dat Panama luidruchtig was.... Ha ha ha , Cuba is vele malen erger. Gelukkig hebben wij wel mooi weer gehad.

    Hartelijke groet rhodee en jeroen

    BeantwoordenVerwijderen