zaterdag 3 november 2012

Grote schoonmaak

Hèhè, de spijkers met koppen zijn eindelijk geslagen. Afgelopen woensdag kwamen de eigenaren inderdaad in Bastimentos aan. De huur is rond en we zijn samen door het huis gelopen en hebben aangegeven wat er allemaal moet gebeuren. En aangezien het huis al een tijd niet meer bewoond wordt, is dat best een hoop. Het dak (golfplaten) moet  vervangen worden, de badkamer moet opgeknapt worden, er moet een watertank met pomp komen zodat we de hele dag water hebben en er moet een keuken in komen. We hebben afgesproken dat wij het geld dat hiervoor nodig is voorschieten en dat we een bedrag van de maandelijkse huur inhouden totdat alles is terugbetaald. We hadden al eerder gehoord dat dit een gangbare regeling is in Panama. De mensen hebben vaak niet het geld beschikbaar om alles in één keer op te knappen en op deze manier kunnen we toch snel in het huis en uiteindelijk krijgen we het geleende geld weer terug via de ingehouden huur.
Omdat we graag zelf een koelkast en gasfornuis kiezen, moeten we die zelf kopen, maar ook dat bedrag kunnen we in mindering brengen op de huur.

Verder hebben we deze week een onverwachte "grote schoonmaak" gekregen in het huis waar we nu nog wonen. Na de drukte van oktober, is november rustig begonnen dus deze dagen nemen we het er even van en gaan in de middag lekker vroeg naar huis. Ik stond in de badkamer toen ik vanuit mijn ooghoek ineens achter op de veranda een donkere vlek zag bewegen. Een nadere inspectie wees uit dat het mieren waren, mieren van een flink formaat die in grote getale langs de palen van ons huis omhoog kwamen. We hadden al eerder horen praten over dit fenomeen. Het zijn "army-ants" die om de één of andere reden met een hele kolonie je huis bestormen en daarbij alles wat ze tegenkomen aan insecten groot en klein opeten. De invasie is niet te stoppen en het enige wat je kunt doen is uit hun buurt blijven want ze bijten alles wat op hun pad komt en die beten zijn behoorlijk pijnlijk en veroorzaken vervelende zwellingen.

Dus we hebben ons terug getrokken in onze hangmat (voetjes van de vloer) en hebben met verbazing zitten kijken hoe er een zwarte deken van krioelende mieren onder ons doortrok. Je ziet hoe ze gestructureerd allemaal een bepaald pad volgen en daar waar meer ongedierte zit (bijvoorbeeld onder de bank) waren ze duidelijk langer bezig. Toen ze van achter helemaal naar voren waren getrokken, leken ze als door een onzichtbaar signaal te worden terug geroepen want plotseling keerden ze allemaal tegelijk op hun schreden terug en verdwenen ze aan de achterkant weer het bos in. De schoonmaak nam slechts een paar uur in beslag en het is ons nu volkomen duidelijk waarom deze dieren ook wel bekend staan als "cleaning ants".

2 opmerkingen:

  1. De bom onschadelijk is jullie erg snel gelukt!
    Het zeker zijn van straks een goed dak boven jullie hoofd zal een hele opluchig zijn. Fijn dat je de "spijkers" die je nu in de verbouwing steekt straks weer terug krijgt.

    Ik wist dat er schoonmaakvissen zijn, maar niet dat er ook dieren zijn die, terwijl jullie zelf lekker uitrusten in je hangmat met vooral de voeten van de vloer, het huishouden voor je doen :)
    Het moet ook een indrukwekkende ervaring zijn geweest. Veel succes!
    groetjes Betsie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel fijn lieve familie...
    Dikke kus, Peggy

    BeantwoordenVerwijderen