dinsdag 23 juli 2013

Waterschade

We zijn de afgelopen week weer eens in de weer geweest met water.
Na een paar mooie dagen heeft het weer het namelijk weer laten afweten en worden we regelmatig getrakteerd op enorme hoosbuien. Daarbij is de zee op het moment ook weer erg ruig en staat hij 's avonds en 's nachts extreem hoog. Net als begin dit jaar hebben we dan ook weer last van hoge golven die met een enorm kabaal vlak vóór of net onder het huis breken en het water spettert regelmatig door de vloer omhoog. Maar dat was niet het grootste probleem.

's Avonds laat, als Roberto de boel afsluit en nog even zijn glas wil afspoelen, heeft hij ineens geen water meer. Er komt nog geen drup uit de kraan. Nou hebben we met al die regen meer dan genoeg water in onze tanks, dus het is op z'n minst vreemd. Met een zaklantaarn gaat Roberto op onderzoek uit bij de tanks en daar ontdekt hij eerst een enorme modderpoel, daarna een kapotte waterleiding en tot slot twee compleet lege watertanks!
Onze watertanks staan op het land van de huiseigenaar, bij een paar cabins die de eigenaar wel eens verhuurt of waar soms familie blijft slapen. En op dit moment zit daar de zoon van de eigenaar met een paar vrienden. Blijkbaar heeft de zoon bij de tank van de cabins moeten zijn en omdat het nogal modderig is (veel regen, weet je nog) heeft hij een paar stenen neergelegd om erbij te kunnen. Maar één van die stenen heeft hij op ónze waterleiding gelegd die daardoor doorgebogen, en uiteindelijk gebroken is. Met als gevolg dat onze volledige watervoorraad is weg gestroomd! Maar goed, midden in de nacht kunnen we er toch niets aan veranderen, dus eerst maar slapen.

De volgende ochtend zijn we vroeg op om de schade bij daglicht nog eens goed op te nemen. Maar als Roberto het hek open doet, ziet hij direct dat er onder het huis ook iets is mis gegaan. Door de hoge golven is er een waterleiding los geraakt. De buis hangt in een grote boog naar beneden maar is gelukkig niet gebroken. Die maar even eerst vast zetten dan. Roberto is onderweg naar de bungelende buis als hij onder de pier naar ons huis nóg een schade ontdekt. Deze buis is wél gebroken en het water dat vanuit het dorp wordt aangevoerd, loopt kletterend de zee in. Shit!


Om 8 uur, als de winkel open gaat, staat Roberto als eerste voor de deur om een stuk pvc-buis en wat verbindingsstukken te kopen en even later staat hij in z'n zwembroek in de nog altijd wilde golven de leidingen te repareren. Daarna kan hij naar de watertanks om ook daar de schade te herstellen. Het duurt even voordat we weer voldoende waterdruk hebben omdat er inmiddels veel lucht in de leidingen zit, maar dat wordt met een beetje schudden en husselen aan de buizen opgelost. En dan ben je weer blij met al die regen van de afgelopen tijd want de tanks zijn gelukkig in no-time weer vol.


Hopelijk is het snel over met de hoge zee en grote golven want het brengt een hoop gedoe met zich mee. (En nee, natuurschade is hier niet verzekerd... ;o))

De dorpsbewoners zien overigens nog wel wat positiefs in die woeste zee. De hoge golven hebben van alles en nog wat aan land gespoeld en de hele ochtend zien we jongens en mannen langs de waterkant jutten, op zoek naar iets 'waardevols'. Vooral de grote houten planken en palen zijn favoriet...

2 opmerkingen:

  1. Ha beiden, net jullie mail gelezen. Soms gebeurt er even niets, maar meestal is dat maar soms bij jullie :-) nu dit weer. Never a dull moment at Bastimentos that's for sure!
    Sterkte! Want stromend water is toch wel fijn en dan bedoel ik natuurlijk niet het stromende en woeste zeewater!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Deb,

    Die Roberto is toch ook van alle markten thuis. Nu weer als plumber!Ik hoop dat je voorlopig geen mankementen meer ondervind.
    Nog 4 weekjes en dan zijn we er.
    kus je zus

    BeantwoordenVerwijderen