woensdag 25 september 2013

Boete

We zijn vrijdag net bezig om een Rescue Diver cursus af te ronden als er een Panamees de steiger oploopt. Ôhôh, die ziet er officieel uit... je herkent ze altijd al van verre. Hoewel de "officials" nooit echt een uniform hebben, dragen ze wel altijd dezelfde soort kleding: poloshirt met één of ander logo, lange broek en altijd zo'n keycord om hun nek met daaraan een identificatiekaart. En jawel hoor, meneer stelt zich voor als medewerker van het Ministerio de Trabajo. Daar gaan we weer...

Hij schuift aan tafel, haalt uit een grote bruine envelop een dossier tevoorschijn en begint, al bladerend, te vertellen over de controle die 10 juli is uitgevoerd en waarbij geconstateerd is dat ene Señora Debora (aan de achternaam waagt hij zich niet) geen werkvergunning kon overleggen. Dus Roberto legt uit dat we direct daarna dat probleem opgelost hebben door iemand in dienst te nemen en we laten hem het nieuwe contract zien evenals de afgetekende urenstaten van beide werknemers die we sinds de laatste controle ook bijhouden omdat dat blijkbaar verplicht is.
De man knikt bevestigend, zegt dat hij een kopie van het contract in het dossier heeft, en overhandigt ons vervolgens een drie pagina tellend document waaruit blijkt dat we een boete moeten betalen van honderd dollar!
Maar waarom dan? We hebben toch, zoals ons dat toen opgedragen is, direct actie ondernomen om het op te lossen? Het contract zit in uw dossier en de urenstaten liggen voor uw neus. Helaas, de man is niet geïnteresseerd. Hij vindt het prima dat het opgelost is (dat mogen we bij een volgende controle dan weer laten zien) maar hij komt alleen maar even de boete langs brengen...
Als we het document doorlezen, zien we dat het al begin augustus in Changuinola is opgesteld, dus al onze snelle acties ten spijt, die boete was al een voldongen feit. Hadden ze ons dat niet gelijk op 10 juli kunnen vertellen?
Nou ja, niets aan te doen. We betalen de boete keurig netjes binnen drie werkdagen bij de bank, geven het betalingsbewijs af op het Ministerio de Trabajo in Bocas en met een grote "PAGADO" stempel op het boete-document wordt het dossier afgesloten.


Maar er is ook nog goed nieuws! Want eindelijk, eindelijk, heeft het vannacht weer eens heerlijk, ongegeneerd hard geonweerd en gestortregend en ook vanmorgen is er nog een flinke bui gevallen. Nooit gedacht dat we nog eens zó erg naar regen zouden verlangen. Na wekenlange hitte en droogte brengt het een zalige verkoeling en (niet te vergeten) water in onze tanks!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten