vrijdag 3 januari 2014

Feestdagen

Kerstboom op het plein van Old Bank, Bastimentos
Onze Kerst begon dit jaar wat onverwachts. Dat klinkt vreemd, maar dat komt zo...
We hadden afgesproken om met Kerst bij Tio Tom te gaan eten. Niet bij Tom en Ina, want die zitten al ruim een half jaar op hun finca in de bergen van Panama, maar bij Chris, een Duitser die samen met zijn Panamese vrouw tegenwoordig het hostel runt. Chris zou op 25 december een groot Kerst-buffet maken en we hadden hem beloofd dat we 's middags al zouden komen zodat we hem konden helpen.

Rachel, de keukenhulp bij Tio Tom
Op 24 december sturen we hem 's middags rond een uur of 5 een skype-berichtje met de vraag hoe laat we de volgende dag bij hem moeten zijn. Er komt direct een enigszins paniekerig berichtje terug: niet morgen, het is vandaag! Wat blijkt nou? Als Europeaan was Chris ervan uitgegaan dat het Kerst-diner op 25 december zou zijn. Zijn vrouw echter en ook de keukenhulp, beiden Panamees, gingen uit van het hier gebruikelijke Kerstavond-diner, op 24 december. Dus om 3 uur 's middags kwam Chris erachter dat hij voor die avond een buffet moest maken voor een mannetje of 18! We zijn maar direct naar hem toe gegaan om hem moreel en praktisch te steunen en hoewel het Kerst-buffet anderhalf uur later van start ging dan gepland, was het erg gezellig en lekker.

Roberto snijdt de ham aan
De rest van de Kerst hebben we het dus rustig. Overdag een boekje lezen in de hangmat en 's avonds een filmpje kijken op de computer. Sinds een paar maanden lukt het ons namelijk om films te downloaden. Met ons langzame internet doet 1 film er wel gemiddeld een uurtje of 4 over, maar het lúkt in ieder geval (meestal). En voor de Kerst leek het mij leuk om eens een echte Kerst-klassieker te kijken: Scrooge. Op 25 december hebben we een hele oude zwart-wit versie uit 1951 gezien en de volgende avond een Walt Disney animatie uit 2009. Simpelweg genieten...

Playa Bluff
Tussen Kerst en Nieuwjaar is het heerlijk weer en gaan we nog een dagje naar het strand. Playa Bluff dit keer. Het is een prachtig breed en verlaten strand, dat in het afgelegen achterland van Isla Colón ligt. Na een lekkere strandwandeling gaan we 's middags langs bij een Nederlands stel dat daar een hotel en restaurant heeft. Ze blijken live muziek te hebben en dat is zo ontzettend gezellig dat we besluiten te blijven voor een hapje en een drankje.

"Cheto & Friends"
Ook Oud en Nieuw verloopt rustig. We verwennen ons met lekkere hapjes: verschillende soorten kaas en worst met ciabatta brood en een goed glas wijn. En om in de oudejaars-sfeer te blijven kijken we naar cabaret (lang leve de down-loads). We maken er een hele marathon van want we kijken naar voorstellingen van Erik van Muiswinkel, Youp van 't Hek en Ronald Goedemondt. Oude voorstellingen weliswaar, van 2010/2011, maar dat mag de pret niet drukken. Om 12 uur trekken we een flesje bubbels open en genieten we van het vuurwerk op Colón wat minstens een uur duurt.

Met een glas bubbels genieten van Ronald Goedemondt

En dan is het alweer 2014...
We wensen iedereen een geweldig, gelukkig, gezond Nieuwjaar!

Een knallend 2014!

1 opmerking:

  1. Wie is die man die het vlees snijdt? Ha,ha oude reclame! Maar het ziet er erg gezellig uit. Gr. Je zus.

    BeantwoordenVerwijderen