dinsdag 24 januari 2012

Achtertuin

We wonen nu al ruim een jaar in ons huurhuisje aan de rand van het oerwoud en in de loop van dat jaar zijn we steeds meer bomen, planten, vruchten en bloemen gaan ontdekken in de "tuin" om ons huis. Het is niet altijd eenvoudig om overal een foto van te maken, omdat we vanaf de grond vaak geen goed zicht hebben op de vrucht of bloem, maar ik heb zoveel mogelijk plaatjes van het internet gehaald om jullie een beeld te geven van wat er zoal groeit en bloeit.

Bri-Bri
Aan de achterkant hebben we bribri's staan, die lange peulen voortbrengen. Deze peulen kun je openmaken en dan vind je grote bonen die verpakt zitten in een witte, wattige substantie. Die witte substantie kun je van de bonen afsnoepen en is heerlijk zoet en sappig. Ze lijken een beetje op de peulen die we in Peru kregen, alleen daar zat de witte substantie aan de binnenkant van de peul en niet om de bonen.

Cacao
Ook in onze "achtertuin" hebben we heuse cacao-bomen staan. Voor ons een hele gewaarwording want we hebben nooit geweten dat cacao er zo uitziet. De vrucht is ellipsvormig en heeft regelmatige inkepingen. Het zijn de pitten van de vrucht die tot chocolade verwerkt worden.

Breadfruit
Als we dan met de klok meedraaien staan rechts van ons huis, iets verder weg, hele hoge bomen die in de toppen breadfruit hebben groeien. Dit zijn grote, groene bollen met een harde stekelige buitenkant. De vrucht wordt hier gekookt of gefrituurd en zou naar aardappel (of patat) moeten smaken (wij hebben het tot op heden nog niet geprobeerd).


Red Ginger
Vlak naast de veranda hebben we een prachtige red ginger plant staan. Deze heeft het hele jaar door prachtige rode bloemen waar veel vlinders en kolibri's op af komen.













Groene Mandarijn
Aan de voorkant hebben we een boom staan waar in de zomer heel veel citrusvruchten aan komen. Eerst dachten we dat het limoenen waren, omdat ze groen waren, maar uiteindelijk bleken het groene mandarijnen te zijn. Wekenlang hebben we heerlijk zoete mandarijnen gegeten en uitgeperst gaven ze ook een zalig sap.

Papaya
Iets verderop, bij onze buurman, staat een papaya-boom. Die geeft het hele jaar door vruchten, maar daar maken we geen gebruik van want zowel Roberto als ik houden niet zo van papaya.

Noni
Aan beide zijden van het huis staan een aantal noni-bomen. Het blijkt algemeen bekend te zijn dat de lelijke, onregelmatig gevormde noni-vrucht zeer goed is voor de gezondheid. Enige nadeel is dat de smaak ervan werkelijk afschuwelijk is, dus voor sommige zal het medicijn erger zijn dan de kwaal.

Ylang-Ylang
Aan de linkerkant van het huis staat nog een ylang-ylang-boom. De groene-gele, als blaadjes uitziende, bloemen zijn heel delicaat. Tegen de schemering, als we in onze hangmat liggen, geven ze een heerlijke licht-zoete geur af.

Verder staan er overal rondom bananenbomen en natuurlijk palmbomen. Daarvan heb ik geen foto's geplaatst omdat ik denk dat iedereen wel weet hoe die eruit zien. ;o)

2 opmerkingen:

  1. Jullie tuin ziet er prachtig uit, volgens mij vergt hij weinig onderhoud:)
    De bri bri ziet er erg lekker uit. De groene manderijnen zijn die zoeter dan de ons bekende? Je hebt gelijk hij ziet er uit als een limoen.
    Veel plezier bij het genieten van die mooie en geurige bloemen, lijkt me heerlijk zo'n hangmat.

    Groet, Betsie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker weer even bijgelezen over jullie leven in het paradijs.
    Ylang ylang had ik nog nooit gezien. Lekker hoor al dat fruit om je heen. H;e fijn weekend verder.

    Mary-Ann x

    BeantwoordenVerwijderen